Blog Werkplaats21 Afslag verandering

Afslag Verandering

Weet jij nog hoe het was, leren autorijden? Alleen al een bocht nemen was ingewikkeld: ogen, handen, voeten en brein moesten leren om een complexe serie handelingen snel en gecoördineerd uit te voeren. Je had een flink aantal lessen nodig om je rijtechniek en verkeersinzicht te ontwikkelen. Inmiddels heb je het rechts of links afslaan zo effectief geautomatiseerd dat je vooral niet moet nadenken bij wat je dan doet. Het is een nuttige routine geworden.

Sommigen van ons hebben die nuttige routine doorgetrokken naar een aanvullende gewoonte. Bijvoorbeeld om elke dag naar het werk of elk jaar op weg naar de vakantiebestemming via de snelweg van A naar Ver te zoeven. Dat kan handig zijn. Maar die snelweg maakt je ook minder flexibel. Tussen de vangrails kun je maar één kant op, en de volgende afslag is vaak vele kilometers verder. Je snelheid kan alleen maar tussen pakweg 100 en 130 kilometer per uur liggen. En als die snelheid veel lager ligt kun je al helemaal geen kant meer op en klaag je over “file”.

Wij mensen ontwikkelen gewoontes om ons handelen eenvoudiger te maken. Dat spaart energie en denkkracht. Maar gewoontes kunnen ook belemmerend worden. Ook in je werk en in je organisatie kun je last krijgen van gewoontes die remmend zijn gaan werken op je flexibiliteit.

Wij van Werkplaats 21 nodigen je uit om figuurlijk even stil te staan voordat je in de auto stapt die “werken” heet. Wat is het doel van je rit? Is de snelweg de handigste route om daar te komen? Of scheelt een kleine omweg irritatie in de file? Laat je Tom jou vertellen hoe je moet rijden of wil je dit keer zelf je route bepalen? Maak je keuze en ga dan op weg. Prettige ontdekkingsreis!

Scroll naar top