Alleen in de spiegel kijken helpt niet altijd

6 mei en de zon schijnt ’s morgens al weer fel door het raam naar binnen. Ik sta voor de spiegel en kijk of ik in deze outfit op pad kan gaan. Met een klein instemmend knikje keur ik mezelf goed.

Net op het punt dat ik mijn schoenen erbij wil gaan zoeken staat mijn vriendin naast mij en zegt: ‘Heb je nu nog steeds dat donkere winteroverhemd aan?’ vervolgd door ‘Zou je niet iets vrolijkers aantrekken, bijvoorbeeld dat frisse oranje overhemd? De winter is nu echt voorbij hoor!’

Tja en dan komt de glimlach, ze heeft best gelijk. Vreemde ogen dwingen. Je ziet het ingesleten karrespoor zelf niet meer en je blijft in de routine van het overhemd dat het meest dichtbij hangt. Alleen kijken in de spiegel helpt dan niet, soms heb je er iemand anders bij nodig om iets anders te zien.

Gelukkig duurt het nu weer even voor de herfst komt. Zo kan ik mijn eigen olifantenpad voor zomerse overhemden weer creëeren. Oh ja, straks ook niet vergeten te wisselen naar korte mouwen! Maar ik weet zeker dat mijn vriendin dat meldt wanneer ik het wel zou vergeten.

Typisch een voorbeeld van een Werkplaats 21 interventie: Heb je inzicht gekregen en de eerste stap gezet, dan ga je zelf aan de slag. En wij kijken nog af en toe even met je mee.

Scroll naar top