Blog Werkplaats 21 Alles heeft een ritme

Alles heeft een ritme

In mei was het weer zover: het Eurovisiesongfestival. De échte liefhebbers onder ons weten nog dat Nederland ooit heeft meegedaan met het liedje ’Alles heeft een ritme’. We werden toen 13e in een veld van 20 deelnemers. Ik moest aan dit nummer denken toen we bij liedje nummer 18 waren aangekomen in de eerste halve finale. Als een geoliede machine werden de acts aan ons voorgeschoteld: introductiefilmpje, liedje van 3 minuten, een geforceerd grapje en na elke 6 of 8 liedjes kwam er een reclameblok voorbij. Ja, deze uitzending had zeker ritme.

Ik droomde even weg en miste daardoor inzending 19. Op welke plekken zou je eigenlijk ritme tegen kunnen komen?

Thuis? Zeker weten! Die herkenbare ochtendrituelen bijvoorbeeld, waarbij iedereen ogenschijnlijk maar wat in het rond rent: badkamer in, badkamer uit, ontbijten, koffie, aankleden, enzovoorts en zo verder. En toch gaat bijna altijd bijna iedereen (net) op tijd en met de goeie spullen de deur uit. Blijkbaar gebruiken we ritme om onze activiteiten slim op elkaar af te stemmen. In een vaste, beperkte tijd en ordening verzetten we bergen werk. Doel bereikt. Als je het zo bekijkt, sta je verbaasd over hoeveel ritme er in een huishouden zit.

En hoe zit dat op je werk, dat ritme? De lopende band, ja die heeft ritme. Geen ontkomen aan! We zien de dagstart steeds vaker als modern ochtendritueel en de maandafsluiting legt weer een ander vast accent. En van vrijdagmiddagborrel tot rapportvergadering: als je erop gaat letten ontdek je hoe het ritme van terugkerende activiteiten het tempo van het werk bepaalt. Hoe muzikaal is het eigenlijk bij jou op kantoor? Gaan jullie swingend de dagen door, is er één ritme, heeft iedereen zijn eigen ritme? Wie of wat bepaalt het tempo van jouw werk?

Zet ook eens ritme in om de werkzaamheden slim op elkaar af te stemmen. En zorg er zo voor dat iedereen op tijd, zonder te moeten wachten, aan zijn werk kan beginnen of juist op tijd kan afronden. Werk slimmer samen op het ritme van jullie eigen muziek.

Scroll naar top