Blog Werkplaats 21 Chaos of structuur

Chaos of structuur?

Een kennis van mij kreeg regelmatig kritiek op de uitstraling van haar werkplek. Overal lagen er stapeltjes met notities, papieren en en andere ogenschijnlijk niet nuttige dingen. ‘Was de zaak hier soms ontploft?’, vroegen haar collega’s zich gekscherend hardop af. Hoe had ze dat toch voor elkaar gekregen maar nog belangrijker: hoe kon ze in die bende iets vinden en kreeg ze haar werk eigenlijk nog wel gedaan in zo’n chaotische puinhoop?

Echter, wat niemand zag of wist was dat er in feite een ingenieus ordeningssysteem aan deze ogenschijnlijke chaos ten grondslag lag. Jarenlange ervaring had ertoe geleid dat alle stapels elke dag weer op precies de goede plek lagen en de juiste inhoud hadden. Waardoor ze enorm effectief en efficiënt kon werken. Maar zo had er nog nooit iemand naar gekeken.

Bij wijze van experiment hebben we daarom enige tijd geleden een soort van tafelkleed gemaakt met daarop allerlei vakken in verschillende kleuren. Het had wel iets weg van een Twister speelveld, ofwel een ‘Twister mat’ zoals het bij de spelletjesbeschrijving genoemd wordt. En in die vakken zijn de namen/ thema’s/ doelen van alle verschillende stapeltjes gezet. Een precieze kopie van de situatie zoals het in feite al die tijd al was geweest.

Nu wordt ’s morgens eerst de ‘Twister mat’ ietwat demonstratief op het bureau gelegd. En nadat dit voor iedereen goed zichtbaar is geweest, worden de stapeltjes nauwkeurig op de daarvoor aangegeven plekken gelegd. Zoals je begrijpt ziet het er nu weer precies uit zoals het altijd al was, maar met 1 groot verschil! Sindsdien is het best stil geworden, de opmerkingen over de chaos zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Vorige week is er een nieuwe collega gestart. En die verbaasde zich openlijk over dit bijzondere bureau, ‘Jeetje wat ben jij een gestructureerd tiepje!’, is dat ook iets voor mij?

Scroll naar top