Blog Werkplaats 21, Werkplezierthermometer

De werkplezier thermometer

Nieuwe collega’s, nieuwe uitdagingen of gewoon kunnen doen waar je erg goed in bent. Ingrediënten voor een eerste werkdag bij je nieuwe werkgever. Met een enorme bevlogenheid, daarom hadden ze ook jou geselecteerd uit vele anderen, vlieg je erin. Thuisgekomen vertel je enthousiast over al je belevenissen van die dag. Maar na enige tijd worden de verhalen minder, het enthousiasme is verdwenen en het werkplezier is duidelijk afgenomen. En dat merkten ze thuis heel goed. Plezier in je werk hebben is 1, maar houden is dus de kunst.

Gelukkig zijn daar managers voor! Jouw manager zal alles in het werk stellen om jou zo optimaal mogelijk te laten presteren. En als iemand plezier in zijn werk heeft, zal die beter presteren. Dus er is werk aan de winkel, zodat jij weer met een trots gevoel naar huis gaat om morgen weer met nieuwe energie op de zaak te verschijnen.

Maar wanneer weet je nu dat je als manager moet ingrijpen? Is dit een KPI en kan je die ook bijhouden in een Excelletje? Of is er soms een device die dat voor je doet? Bestaat er zoiets als een werkplezierthermometer? Zo één die je periodiek, of misschien wel permanent, in je personeel steekt zodat je meet of en hoeveel plezier ze hebben. En dat is goed, want dan weet je wanneer je iets moet gaan doen. Nou begrijpen we natuurlijk ook wel dat het gebruik van de werkplezierthermometer op die manier op bezwaren zal stuiten. Ik hoor het al over de gang schallen: ‘Steek hem maar in je eigen …!’

En daarom heeft Werkplaats 21 nu een app gemaakt. Aan de hand van 7 factoren brengt je medewerker in beeld welke taken lekker gaan en welke minder. Die 7 factoren helpen meteen om wijzigingen in het werk aan te brengen zodat het werkplezier weer stijgt. De 7 factoren helpen tegelijkertijd een gemeenschappelijke plezier-taal te ontwikkelen. En dat maakt het weer net even leuker.

Oh ja, de app heet Pi: Plezier in mijn werk. En hier vind je de links naar Google Play en App Store. Trouwens, de app is gratis. Je kunt dus meteen aan de gang. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Werkplaats 21.

Scroll naar top