Blog Werkplaats21 Eenvoudig is niet simpel

Eenvoudig is niet simpel

Zaterdag. Ik maak een klontje verse gist wakker in wat warm water met een schepje suiker. Dan kneed ik het papje door bloem met nog wat water en een snufje zout tot een deeg. Even laten rijzen, uitrollen, beleggen met de verse groenten die ik die ochtend heb gekocht en hup de oven in. Twintig minuten later zitten we met ons vijven aan tafel te genieten van een heerlijke eenvoudige zelfgemaakte pizza.

Woensdag. Mijn zoon moet werken van 18 tot 21 uur. Zijn broers zijn vandaag niet thuis en mijn man en ik werken nog. Dus hij schuift rond 17 uur een diepvriespizza uit de supermarkt in de oven. Twintig minuten later eet hij een pizza waar ook stabilisatoren, aroma’s en conserveermiddelen in zitten. En toch is hij niet lekkerder dan mijn zelfgemaakte.

Die supermarkt kan zo’n eenvoudige pizza als de mijne niet verkopen. Want wat je daar koopt is vele dagen eerder geproduceerd, vele kilometers getransporteerd, ingevroren en ontdooid. Zonder alle toevoegingen zou een pizza die op dezelfde manier is voorbereid als de mijne na zo’n traject volstrekt oneetbaar (en onveilig) zijn. Het proces van spullen verzamelen via bereiden tot eten is heel gecompliceerd geworden, en het product daardoor ook. Wie een eenvoudige verse pizza wil eten, kan dat alleen als ook het proces tussen boodschappen doen en eten eenvoudig is.

Voor complex werk in complexe omgevingen geldt hetzelfde. Aan het hoofdproces zijn om allerlei legitieme redenen activiteiten, afstemmingspunten en registraties toegevoegd. Dat maakt het werk vaak niet leuker of soepeler. Maar wie dat werk weer eenvoudig en prettig wil maken, kan niet volstaan met het eruit slopen van al die extra taakjes. Het weghalen van de complexiteit is alles behalve simpel. Daarvoor moet je eerst slimmer organiseren. Wij van Werkplaats 21 helpen je graag op weg.

Scroll naar top