Werkplaats 21: kerstpakket, cadeautjes en complimenten

Feestmaand december: cadeautjes uitpakken

Sinterklaas heeft het land verlaten en de kerstman is in aantocht. Feestmaand december is alweer even onderweg. Dus laat de cadeautjes maar komen.

Velen van jullie zullen ergens deze week een kerstpakket in ontvangst nemen. En als het nog niet is uitgelekt, dan is het thuis bij opening toch iedere keer een verrassing wat er dit jaar weer in zit. En ja, het kan ook anders. Ik heb ook wel eens in de weken ervoor over een gang horen roepen: ‘Hé, vraag even wat erin zit, want dan kan ik daar rekening mee houden bij het boodschappen doen.’

Op Wikipedia lees ik bij kerstpakket: “Een kerstpakket is een samengesteld cadeau dat bijvoorbeeld een werkgever omstreeks Kerstmis aan zijn personeelsleden geeft. Met het kerstpakket willen werkgevers hun werknemers een prettige kerst wensen.” En onder het kopje Geschiedenis gaat het verder met “… als een blijk van waardering voor het gedane werk.”

Waardering voor het gedane werk, dat is wel een interessante gedacht om even bij stil te staan. Het pakket is dus in feite een compliment; een jaarlijks compliment.

Nu is één compliment per jaar natuurlijk beter dan geen. Maar zou het nou niet zoveel leuker zijn als je vaker dan één keer per jaar een compliment zou krijgen? En misschien gebeurt dat ook wel, maar dan heeft het een andere vorm en is het niet zo duidelijk als een fysiek kerstpakket.

Kijk van eens om je heen en hou je ogen en oren open. Schuif je compliment-antenne eens uit. Wat voelt voor jou als een compliment. Is dat positieve feedback op een geleverde prestatie? Welgemeende waarderende woorden? Waardoor krijg jij het gevoel dat je gewaardeerd wordt en zo trots kunt zijn op je werk?

Misschien krijg je wel vaker een compliment, oftewel een cadeautje, dan je denkt. En doe dan net als bij het kerstpakket: neem dat cadeautje aan, pak het uit, sta er even bij stil en geniet ervan!

Trouwens een cadeautje geven is ook heel leuk. Dus vandaar deze oproep: ‘Geef eens wat vaker een compliment!’ Jouw oprechte aandacht voor je collega is nog waardevoller dan de euro’s die je uitgeeft aan een kerstpakket. En pak dat cadeautje dan eens samen uit. Als je even verder praat dan het duimpje in het voorbijgaan, maar benoemt wát er nou speciaal is aan wat of hoe iets wordt gedaan, dan komt de waardering écht binnen. Gewoon doen!

Scroll naar top