blog-werkplaats-21-Afspraken plannen

Hoe strak plan jij je dag?

Iedereen kent ze wel, die ochtenden dat het lijkt of alles tegenzit. Vandaag had ik er weer zo een. Het begon ermee dat ik een te zachte band van mijn fiets moest oppompen voordat ik door de winterse neerslag op weg kon naar het station. Toen ik op het perron aankwam reed de trein natuurlijk net voor mijn neus weg. Ik begon de dag met 15 minuten vertraging.

Ik had 4 afspraken. Op al die afspraken was ik steevast 15 minuten te laat. Uiteindelijk plofte ik om kwart over 8 op de bank neer en zette de tv aan om naar het 8 uur journaal te kijken. Het was me niet gelukt om in de loop van de dag die 15 verloren minuten van vanmorgen weer in te lopen.

Dat ik het journaal van 8 uur te laat inschakelde is eigenlijk geen probleem. Er bestaan genoeg mogelijkheden om dit in te halen. Ik vind het erger dat ik op alle 4 afspraken te laat was. Ik heb de hele dag rondgelopen met haast en de stressvolle gedachte dat ik achter de feiten aan aan het hollen was. Ik vraag mij nu nog steeds af wat ik vergeten ben. Maar bedenk ook eens hoeveel personen zich hebben moeten aanpassen aan mijn ‘te laat zijn’. Vier keer hebben mensen zitten wachten op mij en zijn ze misschien zelf op hun beurt weer te laat op een volgende afspraak gekomen enzovoorts. Mijn 15 minuten van vanmorgen hebben dus veel meer impact dan zo op het eerste gezicht lijkt. Had ik dit kunnen voorzien en voorkomen?

Wij bij Werkplaats 21 houden van doelmatig plannen. Dat betekent ook dat je mogelijkheden inbouwt om met onvoorziene omstandigheden om te gaan. Niet door harder te werken, maar door slimmer te plannen. Maar wij van Werkplaats 21 zijn niet perfect; een te strak geplande agenda komt bij ons ook wel eens voor. Ook voor ons geldt: plan bijvoorbeeld hier en daar activiteiten die wel moeten, maar niet noodzakelijkerwijs nu in je dag. Hierdoor creëer je de flexibiliteit om je afspraken met anderen na te komen met behoud van de gewenste kwaliteit.

Scroll naar top