Blog Werkplaats 21 ik kies bewust voor deze vergadering

Ik kies bewust:
Ik kies voor deze vergadering!

Ben jij ook zo’n vergadertijger? Of meld jij je liever af zodat je in alle rust je werk kunt gaan doen (omdat dan iedereen toch in vergadering zit!)? In 2011 meldde nu.nl dat een gemiddelde Nederlandse werknemer een kwart van zijn werktijd kwijt is aan vergaderen. Ben jij ook zo benieuwd of dit in zes jaar tijd is afgenomen?

Laten we eens even stilstaan bij ‘een kwart van je werktijd’, dat is 25%! Hoeveel uur per week is dat wel niet voor jou. Wat doe jij eigenlijk tijdens een vergadering?

Ben jij het type dat actief deelneemt, maar anderen met het werk naar huis laat gaan. Of ben jij net één van die anderen? Hoe lukt het jouw dan toch steeds om die (toch vaak extra) werkzaamheden gepland en gedaan te krijgen. Wat is jouw geheim. Chapeau!

Of ben jij het type dat er wel is maar nooit opvalt. Op de afsprakenlijst kom je nooit voor en de enige tijd die je kwijt bent is de bijeenkomst zelf. Als jij zo je tijd uitzit, wat doe je dan? Bedenk je dan vast het menu voor vanavond of werk jij je social media even bij? Of rommel je met je device; oh zo’n duidelijk teken dat je dan echt niet bent aangesloten bij de vergadering. Een beeld dat mij altijd is bijgebleven is dat van die medewerker die zijn best deed om zijn voeten 5 centimeter boven de vloer te laten zweven. Na afloop vertrouwde hij mij toe dat hij dan niet in slaap viel tijdens de vergadering. En tussen neus en lippen door vertrouwde hij mij toe dat hij nog meer oefeningen kende om niet in slaap te vallen en toch de aandachtige luisteraar uit te stralen.

Ergens word ik stiekem toch wel nieuwsgierig naar die oefeningen, maar zou het niet veel beter en plezieriger zijn om bewust voor een vergadering te kiezen. En niet voor ieder wissewasje of ‘omdat we het nu eenmaal zo doen’ medewerkers uit hun flow halen. Tijd is geld, dus denk meer aan doel en noodzaak. Zeg indien nodig een geplande vergadering af. Kies eens voor een ander effectief en efficiënt kanaal. Want zou het niet mooi zijn als toekomstig onderzoek uitwijst dat we 10% van onze werktijd besteden aan vergaderen.

Ik kies bewust: Ik kies voor deze vergadering!

Scroll naar top