Werkplaats 21 Oeps!

Oeps!

Oeps! Iedereen maakt het wel eens een keertje mee. Zo’n oeps! moment, waarop je genadeloos geconfronteerd wordt met een door jou gemaakte fout. Je ziet een dingetje over hoofd en het gaat mis. Maar er is hoop voor je.

Van de week had ik zelf zo’n Oeps! moment. Ik was bezig een nieuwe website omgeving in de lucht te brengen en ineens werkte het helemaal niet meer zoals ik had verwacht. Sterker nog, ik kon als beheerder niet eens meer inloggen. Nou, dan weet je dat je echt in de penarie zit. En ik had nog wel de printscreens, die ik had als instructie, zo goed mogelijk gevolgd. Dit was dus al ‘Oeps!’, maar het echte ‘Oeps!’ moment moest nog komen.

Gelukkig waren de echte techneuten van de helpdesk in Groningen telefonisch goed bereikbaar. En nadat ik ietwat stuntelig had uitgelegd wat mij was overkomen zei de support medewerkster heel rustig ‘Laten we eens even kijken’. ‘Oh, ik zie het al. U bent vergeten een vinkje te zetten bij ….’ Oeps! ‘Ik zet nu het vinkje aan. Wilt u even wachten? En nu uw pagina verversen? Als het goed is doet ie het weer.’ En ja hoor. Het zag er weer uit zoals het moest. Pfff! (Hartelijk dank, jongens!) Ik had dus eenvoudigweg vergeten ergens een vinkje te zetten. Een vinkje met verstrekkende, onverwachte gevolgen. Oeps!

Nu had ik direct op kunnen hangen en meteen verder kunnen gaan waar ik mee bezig was. Maar dit Oeps! moment was een mooie kans om te leren, want ik wil niet nog een keer geconfronteerd worden met een servicemedewerker die zegt ‘U bent een vinkje vergeten!’ Zij legde mij uit dat dat vinkje was omdat dan in het kader van beveiliging de bestandspaden goed werden gezet. Oh, daarom zet je dus  dat vinkje! Dat snap ik nu. Tot nu volgde ik gewoon de instructie en stond dus niet echt stil bij wat ik nu eigenlijk deed. En toen ik de printscreen later beter bekeek zag ik ineens dat het wel in de instructie was aangeven. Oeps! Ik denk dat dàt bij mij niet meer verkeerd gaat.

Kortom een Oeps! moment kan best voorkomen én door hiervan te leren een volgende keer worden voorkomen. Want als je weet wat je waarom doet, is de kans op zo’n ongemakkelijk moment weer een stuk kleiner.

Scroll naar top