Blog Werkplaats 21 Organizational Wormholes

Organizational wormholes: Alleen in vakantietijd?

“De naam wormgat komt van de analogie die vroeger gebruikt werd om het begrip uit te leggen: beeld je in dat het universum de schil van een appel is, en een worm van de éne zijde van de appel naar de andere zijde wil geraken. Als de worm op de schil van de appel blijft is de kortste afstand de helft van de omtrek van de appel. Maar als de worm in plaats van rond te gaan, een gat graaft recht door de appel, is de afstand merkbaar minder, namelijk de diameter van de appel (met dank aan Wikipedia).”

De leukste periode van het jaar om naar mijn werk te gaan vind ik de vakantietijd. Niet iedereen is er en er lijkt sprake te zijn van permanente onderbezetting. Toch is de sfeer vaak meer ontspannen en het is dan mooi om te zien dat iedereen zich toch maximaal inspant om de klus toch te klaren. Ik denk dat we dan ook meer genieten van wat we bereiken en afronden. Je hoort zo tussen de regels door: ‘Dat hebben we dan toch maar mooi gedaan (met de beperkte tijd en middelen die ons ter beschikking stonden)!’ Op die momenten zie ik echte bevlogenheid bij de medewerkers.

Toeval of niet, maar juist in de vakanties kiezen we slimmere werkwijzen die we normaal niet gebruiken of mogen gebruiken. Het blijkt dat het werk dan eenvoudiger, sneller en vooral leuker gedaan kan worden dan in de standaard setting! Ik noem dit ‘wormgaten in organisaties’ (of in het jargon ‘organizational wormholes’).

Eind augustus zijn de meeste afdelingen weer op volle oorlogssterkte. En wat doen we dan met onze ervaring met wormholes? Gaan we weer gewoon verder met waar we voor de vakantie al mee bezig waren? Of nemen we de tijd om deze opgedane kennis te delen en zo continu verbeteren in praktijk te brengen?

Scroll naar top