Blog Werkplaats21 Smaken verschillen, talenten ook

Smaken verschillen, talenten ook

Je kunt iemand een goede kok vinden. Die kok zet heerlijk eten op tafel. Dat wat op jouw bord ligt, is het resultaat van het talent van de kok. Als je verder kijkt, zie je dat heerlijk eten kan ontstaan door de inzet van verschillende talenten. De ene kok kan heel goed proeven: smaken herkennen en combineren (werkwoord: proeven). Een andere kok weet perfect wat er met ingrediënten gebeurt tijdens de bereiding. Die kan supergoed zien, horen, ruiken en voelen wat er in de pan plaatsvindt. Bij hem is alles precies goed gaar en heeft vis het lekkerste knapperige korstje (werkwoord: waarnemen). En weer een andere kok is heel creatief: zij maakt bijzondere combinaties, nieuwe gerechten en prachtig opgemaakte borden (vernieuwen). Deze koks hebben verschillende talenten.

Zo’n talentvolle kok kan zijn of haar talent ook in een andere vorm of werkomgeving inzetten. De goede proever zou ook koffie- of bier-keurder kunnen zijn of nieuwe yoghurt ontwikkelaar bij een zuivelfabrikant. De kok met de uitstekende kooktechniek had ook het vak van banketbakker kunnen kiezen. En de creatieve kok is in haar vrije tijd misschien wel interieurontwerper. Stel nou dat het restaurant van jouw talentvolle kok moet sluiten. Wat voor werk zal hij of zij dan zoeken?