Blog Werkplaats 21 Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak

“We kiezen voor fewer, maar wél bigger en better”, zegt Klein tegenover De Volkskrant als hij uitlegt waarom de publieke omroep de bezem haalt door het aantal websites en themakanalen. Dus minder doen, maar wel met meer focus en de wil om te excelleren. En passant wordt er geld vrijgemaakt.

Wat geldt voor websites en themakanalen, gaat natuurlijk ook op voor bedrijfsprocessen. Gedurende hun levenscyclus worden bedrijfsprocessen omvangrijker en complexer. Ze kunnen zelfs zo complex worden dat je op een zeker moment geen actie meer durft te ondernemen om er maar iets aan te veranderen. Bijvoorbeeld omdat niemand meer weet waar die controle daar ook al weer voor nodig was. Een risico is hiermee geboren.

Wij maken vaak de vergelijking met het opruimen van je zolder. Zo in de loop van de tijd is er van alles op je zolder terecht gekomen. Vaak weet je niet eens meer waarom je iets hebt en waarom je het nog steeds bewaard. Maar het wordt wel vol en je moet steeds meer moeite doen om over dingen heen te stappen of nieuwe vrije plekjes vinden. Ditzelfde geldt voor bedrijfsprocessen: door continue wijzigingen, aanvullingen, uitzonderingen en nieuwe wensen groeit het aantal uit te voeren handelingen toe. Maar hoe vaak vraag je je af of dit alles wel nodig is? Voegen alle activiteiten wel waarde toe voor klant?

Wij van Werkplaats 21 adviseren iedereen om tijdig en vooral periodiek zijn of haar bedrijfsprocessen te scannen en de spreekwoordelijke zolder op te ruimen. Zo creëer je ruimte om opnieuw te kunnen excelleren. Een alternatief kan zijn een andere woning met een, nu nog, lege zolder! Maar welke risico’s neem je dan?

Scroll naar top