Blog Werkplaats21 Waarom uitstellen

Waarom uitstellen?

Vorige week was ik bij de specialist toeschouwer van het volgende tafereeltje:

‘Hoe print je ook al weer een label voor een recept?’, vroeg de specialist. ‘Ik vergeet dat iedere keer.’ Waarop de receptioniste prompt de muis overnam en met enige klikken de labelprinter aan het werk zette. ‘Oh, zit het achter die menu-optie verstopt!’ Achtereenvolgens plakte de specialist het label op het receptenbriefje, noteerde de datum erop, plaatste haar handtekening en gaf het briefje vervolgens aan mij.

Toen zei de tweede receptioniste, die inmiddels was gearriveerd: ‘Je kunt een recept ook direct op de printer printen, hoor. Dan hoef je de sticker niet meer te printen en te plakken’. ‘Oh ja? Nou dat is handig.’, antwoordden receptionist en specialist in koor, en ze gingen vervolgens gewoon verder met waar ze mee bezig waren.

Hoe gaat dit nu meestal verder?

Of er gebeurt helemaal niets en er blijven verschillende manieren van uitschrijven van recepten bestaan. Als zodanig blijft er sprake van onduidelijkheid en verspilling omdat er tenminste twee aparte infrastructuren blijven bestaan voor recepten.

Of men gaat uitgebreid overleggen dat het nodig dat zij deze nieuwe manier van printen ook beheersen en dan trekt men de agenda’s om een goed moment te prikken. Het bespreken en organiseren kost zo duidelijk meer tijd dan de eigenlijke tijd die nodig is om het nieuwe printen daadwerkelijk te leren.

Maar zou het niet slimmer zijn om nu even samen te gaan zitten. Pak dit moment om met zijn drieën duidelijkheid te creëren over de standaard wijze van printen van recepten. Plaats en tijd zijn nu immers optimaal. Dat is kijken, zien en doen in de praktijk. De voordelen spreken voor zich: geen verschillende manieren van werken, up to date gedeelde kennis, en het is geregeld. Dus gewoon doen!

Scroll naar top