Blog Werkplaats 21 Was het mwa of meh

Was het mwa of meh?

Mijn mobiele telefoon was aan vervanging toe. En omdat innovatieve concepten in de praktijk niet altijd succesvol zijn, leek het mij verstandig om een andere weg in te slaan. Ik droomde al van een mobiele telefoon waar ik alleen mee kon bellen. Al was het maar om een statement te maken: te laten zien dat ik niet mee doe met de Fear Of Missing Out race. Maar de wereld verandert nou eenmaal en soms is het dan makkelijker je aan te sluiten bij wat gangbaar is. Sommige apps zijn onderweg nu eenmaal verdomd handig.

Ter oriëntatie op mijn aankoop bezocht wat tech sites met reviews en forums. Zo raakte ik verzeild bij een forum over een mobiele telefoon die mogelijk mijn interesse had. Kern van de uitgebreide discussie was of een bepaald onderdeel nu goed, gemiddeld of minder dan gemiddeld van kwaliteit was. Gefascineerd las ik verder hoe de discussie zich ontwikkelde.

Ergens in het begin werd nog de vraag gesteld ‘Wat bedoel je met net voldoende is dat gemiddeld of goed of juist niet goed?’ Maar al snel ontstond een eindeloze opeenstapeling van woorden. Hierbij een kleine opsomming van wat ik tegen kwam: net voldoende, niet oké, ging wel, ja/nee, minder goed, slechter dan, gemiddeld, voldoende, best goed en aardig. Het ging al lang niet meer over het device in kwestie. Maar het geheel werd overwoekerd door onduidelijkheid over betekenis van woorden.

Gelukkig meldde zich een forumlid die zomaar een einde maakte aan deze woordenbrij. Met één eenvoudige vraag introduceerde hij in twee woorden de oplossing voor alle vaagheid. Was het mwa of meh? Ineens was alle onduidelijkheid en verwarring als sneeuw voor de zon verdwenen. Alles in het kamp van gemiddeld, voldoende, ging wel, ja/nee etcetera viel onder mwa. En alles onder gemiddeld was een duidelijke meh.

Zullen we deze woorden er maar in houden? Ze houden het lekker kort, eenvoudig en zijn blijkbaar voor iedereen duidelijk.

Dus als je op de vraag ’Liep het soepel op de zaak vandaag?’ het antwoord meh krijgt, dan weet je dat het echt niet oké was.

Scroll naar top