Blog Werkplaats 21 Wet afnemende meeropbrengsten

Wet van de afnemende meeropbrengsten

Eetgelegenheden zijn altijd dankbare onderzoeksobjecten omdat ze zo goed inzicht geven in hun werkprocessen. Stel je nou eens fastfood restaurant voor op een zonnige zomer zondag om 1800 uur. Je bent zeker niet de enige, maar toch sluit je aan in de lange rij. Terwijl ik wacht let ik automatisch op de krioelende menigte van personeelsleden en de lengte van de wachtrijen.

Na ongeveer een kwartier stel ik vast dat er per minuut eigenlijk wel erg weinig bestellingen worden uitgeleverd. Fastfood en just in time zijn mooie woorden waar ik op dat moment dus niks mee kan. Ik begin me zorgen te maken over de inrichting en onderlinge afstemming van de werkprocessen. En ook de wijze waarop ze worden bestuurd.

Terwijl ik me dat afvraag arriveert de manager achter de counter. Redding lijkt nabij. Maar wat doet hij nou? Hij gaat meewerken! Alle hoop een snelle afloop vervliegt in hetzelfde moment en ik zie de rijen meteen nog langer worden.

Zou dit dan de wet van de afnemende meeropbrengsten in de praktijk zijn? Of is er gewoon ‘herrie in de keuken’?

Scroll naar top