Blog-Zwarte-gaten-dichterbij-dan-je-denkt.jpg

Zwarte gaten … dichterbij dan je denkt

De zomervakanties lopen weer op zijn einde. Uitgerust en vol energie kunnen we er weer een vol jaar tegenaan. September is een mooie maand om alles anders te gaan doen.

Ook die veeleisende manager, waarbij klaar nooit klaar is, bruist van energie. September is immers een mooie maand om alles anders toe gaan doen! Hoppa, volle kracht vooruit.

Maar al snel bekruipt je het gevoel dat er weinig anders gebeurt dan voorheen. We lopen alleen harder en laten ons opzwepen met de management modetermen van vandaag. “Kom op jongens, we moeten Pokémons vangen”.

Genoeg is nooit genoeg en ‘de eerste keer goed’ is eerder uitzondering dan regel. Vergadering na vergadering, waarvan je aan het eind van de dag denkt “wat zijn we nu eigenlijk verder gekomen dan we bij aanvang al waren?” Om maar niet te denken aan al die projecten die ‘innovatief’ en ‘noodzakelijk’ zijn, maar toch vaak een herhaling zijn van dat wat eerder al een keer mislukt is.

Dagelijks steek jij al je energie hierin. Uitgeput, soms zelfs teleurgesteld kom je thuis en je vraagt je af waar al je vakantie-energie is gebleven. Het lijkt al weer zo lang geleden.

Je zou bovenstaande voorbeelden kunnen zien als zwarte gaten. Een zwart gat slokt immers alle materie en energie op. Niets kan ontsnappen. Wat er in terecht is gekomen, komt er niet meer uit. Hoe bevlogen jij ook bent; jouw inzet, ideeën en geïnvesteerde energie is voor altijd weg. Demotivatie ligt dan serieus op de loer! met alle risico’s op productiviteitsvermindering of zelfs uitval.

Hoe ga jij om met die zwarte gaten in jouw organisatie? Herken je ze? Net zoals echt zwarte gaten moet je ze wel ontdekken. Je moet je best doen om ze te vinden. Maar ze zijn er. Dichterbij dan je denkt! En heb je ze eenmaal gespot, ben jij dan in staat om buiten het bereik van de waarnemingshorizon te blijven? Maar voor hoelang nog?

Welke signalen over een dreigend zwart gat pik jij op? Signalen bij jezelf en thuis, maar ook signalen bij collega’s en uit de organisatie. Wat doe jij om jouw energie optimaal te doseren en niet ten prooi te vallen aan een zwart gat? Misschien kan jij zelfs de natuurwetten weerstaan en zwarte gaten dempen! Ik ben benieuwd hoe jij dat dan doet.

 “Volgens de algemene relativiteitstheorie is een zwart gat een gebied waaruit niets, zelfs licht niet, kan ontsnappen, vanwege de extreme vervorming van de ruimtetijd door de zwaartekracht van een zeer compacte enorme massa. Rond een zwart gat is er een denkbeeldig oppervlak dat als grens optreedt, de waarnemingshorizon. Vlak boven deze waarnemingshorizon kan het licht nog net aan de zwaartekracht van het zwarte gat ontsnappen. Binnen de waarnemingshorizon leiden alle mogelijke banen naar het midden van het zwarte gat: er is geen ontsnappen aan.” (met dank aan Wikipedia)

Blog Werkplaats21 Zwarte gaten dichterbij dan je denkt
Zwarte gaten …  dichterbij dan je denkt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Scroll naar top